Ana içeriğe atla

Haftanın Popüleri

Bir Satır,Her Şey

Bir satırdan geriye ne kaldı, Nereye gitti, o koca koca yazılar Altı çizili onca söz    Hepsi rafa kalktı, Unutuldu yazarın yaşanmışlıkları, Unutuldu, kağıda bıraktığı gözyaşı  Şimdi gelsem desem ki, "Bin kitaptan öte, bin yaşanmışlık iyidir İnsan, bir satırdan öteye geçebilmelidir.." Ne değişir, neyi değiştirebilir bir sözüm? İçimde ki hevesi, bu değişmezlik aldı  Söyleyin, bir satırdan geriye ne kaldı.. /Benrıdvanerdem 

Dost mu, Düşman mı: Jüpiter

   Yukarıda gördüğünüz fotoğraf James Webb Space Telescope’un geçtiğimiz yıl Near- İnfrared (Yakın kızılötesi) kamerasıyla çektiği Jüpiter’in fotoğrafı.
 
  Jüpiter Güneş sistemindeki en büyük gezegen ve gaz devidir ama bunun yanında çok değerli bir şanı vardır. Kendisi Dünya’nın kalkanıdır. Dünya’yı asteroidlere karşı koruyarak şu anki yaşamın başlamasını sağlamıştır. Tabi eğer bu doğruysa. Aslında Jüpiter büyük cüssesiyle her yıl yüzlerce asteroidi Güneş sisteminin iç kısmına doğru fırlatır. Bu bizim başımıza beladır ama aynı zamanda Jüpiter bu işin tam tersini de neredeyse aynı oranda yapar. Peki bu Jüpiter’i bir kahraman mı yapar yoksa düşman mı? Jüpiter’in bize gönderdiği asteroid sayısıyla bize gelmekten vazgeçirdiği asteroidlerin sayısı hemen hemen aynıdır. Gördüğünüz üzere Jüpiter’e bir kalkan demek gerçekten de zor ancak hala Dünya üzerindeki hayata etkisi çok yüksek. Çünkü Dünya’ya suyu ve doğal olarak hayatı getiren şey Jüpiter’in Oort bulutundan söküp bize gönderdiği kuyruklu yıldız. Sonuç olarak Jüpiter bizim için bir kalkan olmasa da kahraman diyebiliriz. Kim bilir, belki de bizim sonumuzu da aynı şekilde getirir.
 
  Bu konu şu yüzden önemli ki biz öteki dünyalarda hayatı bazı kriterlere göre arıyoruz ve bu kriterlerden biri de gezegenin asteroid çarpışmalarıyla karşılaşma oranı. Bu oranı düşük tutacak sebeplerden biri de göksel bir kalkanın olması. Eğer biz öteki dünyalarda da Jüpiter gibi bir gaz devi aramayı bırakırsak canlılık için daha geniş yaşama ihtimali olan bölge ve şans var diyebiliriz ki bu da evrende bizim gibi canlı yaşamı destekleyen sistemin var olma ihtimalini yükseltir. Bu konuda ileri araştırmalar yapmak için nadir dünya hipotezi okunabilir.

/e.kaankaragoz

Yorumlar

Popüler Yayınlar

/google.com, pub-2363018081484736,DIRECT, f08c47fec0942fa0/